İdrarda kan görülmesi (hematüri) İstanbul
İdrarda kan görülmesi (hematüri) İstanbul
İdrarda kanama yani hematüri varsa ne yapmalıyım?
İdrarda kanama pekçok hasta tarafından hayatının belli dönemlerinde yaşanmıştır ve üroloji doktoruna muayene olmayı gerektiri. Bu konuda, Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, idrarda kanama yani hematüri denilen sorun varsa mutlaka üroloji doktoruna muayene olmak, idrar ve kan tetkikleri, idrar mikroskopisi ve görüntüleme tetkiklerinin yapılması gerektiğini belirtiyor. İdrarda kan yani hematüri varsa, tetkikler sonunda ayırıcı tanı için lokal anestezi altında tanısal sistoskopi ameliyatı gerekebilir.
Kanamalı idrar nasıl geçer? İstanbul’da kanlı idrara bakan bölüm hangisi?
Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, kanamalı idrar nasıl düzelir sorusunun kadın ürolojisi için başvuran hastalar tarafından sorulduğunu vurguluyor. Kanamalı idrarın yani hematürinin tedavi edilebilmesi için önce gerçek sebebinin tespit edilmesi ve sebebe yönelik uygun tedavi yapılması gerektiğini aktarıyor. Böbrek tüberkülozu da kanamalı idrara yol açan ve endemik olan sebeplerden Kanamalı idrar böbrek taşına bağlıysa, taş hastalığı için ameliyat yapılmalı, eğer mesane tümörüne bağlıysa, TUR ameliyatı ile mesane tümörü ilerlemeden alınmalı. olup mutlaka BACTEC kültürü yapılmalı, eğer idrarda aside rezistan basil yani mikobakterium tüberkülozis etkeni saptanmışsa, hemen anti-tüberküloz tedavi başlanmalıdır. Eğer tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, üretrit, sistit idrarda kanamaya yol açıyorsa idrar kültürü yapılarak sebebe yönelik tedavi uygulanmalı.
İstanbul’da Kadın ürologlar idrarda kanama hastalığına bakar mı?
Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, idrarda kanama hastalığı yani hematüri ile başvuran hastalar için en önemli şeyin ürogenital muayene olduğunu ve gereken tetkikler tamamlandıktan sonra ayırıcı tanı için fleksibl sistoskopi yapılmasını vurgulamaktadır. Kadın ürolojisinde hematüri yani idrarda kanama şikayeti sık karşılaşılan bir durumdur ve detaylı inceleme gerektirir. İdrarda kanama eğer mesane kanserine bağlıysa, teşhiste gecikilen vakalarda hastalığın yayılımıyla sonuçlanabilir. İdrarda kanama böbrek taşı, sistit, üretrit gibi selim durumlara bağlı olabileceği gibi, prostat kanseri, böbrek tümörü, mesane tümörü ve böbrek tüberkülozu benzeri ölümcül risk içeren hastalıklara da bağlı olabilir.
İdrarda kan görülmesi (hematüri) nedenleri hangisi?
İdrarda kan görülmesi yani tıbbi adıyla hematüri toplumda özellikle kadın hastalarda sık görülür. İdrar yolu enfeksiyonu, mesane tümörü, böbrek taşı hastalığı, ileri evre mesane kanseri, üretri,t mesane taşı, , prostat kanseri, sistit, böbrek kanseri, üreter tümörü idrarda kan görülmesi nedenlerinden bazılarıdır. Ayırıcı tanı için idrarda kan görülen hastalarda mutlaka ürolojik genital muayene yapılmalı, kan ve idrar tahlilleri, kanda psa tetkiki, idrar kültürü, üriner sistem ultrasonografisi ve gerekirse abdomen mrı ve tomografi, abdominal pet tetkikleri ile hızlı ve doğru teşhis konmalıdır ve gerekiyorsa tanısal sistsokpi yapılmalıdır. Sistoskopinin ne zaman yapılacağı, genel anestezi mi lokal anestezi mi uygulanacağına hastayı muayene eden üroloji uzmanı tarafından tespit edilir. Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren ve tedaviye rağmen idrarda kanama şikayeti tekrarlayan bireylerde üroloji uzmanının muayenesi sonucunda eğer hastanın klinik durumu gerektiriyorsa tanısal sistoskopi yapılır ve tanıda mesane tümörü olup olmadığı netleştirilir.
Kanlı idrar varsa sistoskopi yapılmalı mı, ne zaman yapılmalı?
Kanlı idrar varsa sistoskopi üroloji uzmanları tarafından yapılan tanısal bir girişimdir. İdrarda tekrarlayan mikroskopik hematüri veya makroskobik kanamanın sık görüldüğü kadın hastalar kadın ürolojisi alanında ürologlara başvurmakta ve gereken vakalarda lokal veya genel anestezi altında tanısal sistoskopi yapılarak teşhis konmaktadır. Fleksibl sistoskopi, üretranın lokal anesteziklerle uyuşturularak uygulandığı teşhise yönelik bir tespit işlemidir Kadın ürolojisi alanında bilimsel çalışmaları bulunan bayan ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, kanlı idrar şikayeti sık tekrarlayan ve konvansiyonel tetkiklerle tanı konamayan hastalarda lokal anestezi altında fleksibl sistoskopi ile teşhis konması gerektiğini belirtmektedir. Fleksibl sistoskopi, üroloji uzmanları tarafından günlük muayene ve teşhis uygulamaları arasında çok yararlı ve tanı koydurucu özelliği nedeniyle kıymetli bir girişimdir.
İdrarda kanama varsa sistoskopi yapılır mı?
İdrarda kanama varsa, üroloji uzmanı tarafından sistoskopi yapılmalıdır. Kadın ürolojisi alanında deneyimli bir ürolog olan Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen sistsokopiyi başarıyla yapmaktadır. Fleksibl sistoskopi özellikle kadın hastalarda lokal anestezi varlığında ağrısız bir işlemdir. İdrarda kanama varsa, ayırıcı tanı gereken vakalarda tanısal sistoskopi yapılmalıdır, mümkünse lokal anestezi altında fleksibl sistoskopi uygulanmalıdır.
Fleksibl sistoskopi nedir, İstanbul’da nerede yapılır?
Flexibl sistoskopi bazı vakalarda hem teşhis hem de tedavi için kullanılmaktadır. Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, kanlı idrar yani hematüri vakalarında ayırıcı tanı açısından çok değerli bir işlem olan fleksibl sistoskopinin, özellikle kadın hastalarda lokal anestezi altında ve ameliyathanede steril koşullarda yapılması gerektiğini belirtmektedir. Fleksibl sıstoskopi, ağrısız ve kanamasız bir işlemdir.
Kadın ürologlar sistoskopiyi hangi hastanede yapıyor?
Kadın ürologların sistoskopiyi nerede ve hangi hastanede yaptığı Google’DA SIK ARAŞTIRILAN SORULARDAN BİRİDİR. Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda dikmen hematüri sorunuyla yani kanlı idrar yakınmasıyla başvuran üroloji hastalarına İstanbul Kadıköy Bağdat Caddesi’nde muayenehanesinde hizmet vermektedir. Sistoskoi tanısal bir ürolojik ameliyattır ve üroloji uzmanı tarafından yapılır.
Kanlı idrar neden olur?
Kanlı idrar neden olur sorusu, neredeyse üroloji bilimi tarihi kadar eskidir. Kanlı idrar, hastayı haklı olarak endişelendiren ve hızlıca tetkik edilip sebebi anlaşılması gereken önemli bir ürolojik sorundur. İstanbul’da tüm üroloji doktorları gibi Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen kadın üroloji doktoru olarak kanlı idrar şikayetini tedavi etmektedir. Eğer idrardaki kanama böbrek taşı veya üreter taşına bağlıysa, sebebe yönlik tedavi hemen başlanmalıdır. Kanlı idrar şikayeti mevcutsa, mutlaka üroloji doktoruna başvurarak muayene olmalı ve eğer kesin teşhis konamıyorsa mutlaka tanısal sistoskopi ve gereken vakalarda tanısal üreterorenoskopi yani urs ameliyatı yapılmalıdır. Kanlı idrar mesane tümörüne bağlı ise mesaneye transüretral rezeksiyon yani TUR ameliyatı yapılarak patolojiye gönderilir. Kanlı idrarın iyi huylu sebeplere bağlı olması gibi bazı vakalarda ölümcül riskler taşıyan solid organ kanserleriyle de ilişkili olabilir. Böbrek taşı idrarda kanamaya neden olabilir ve retrograd intrarenal cerrahi yani RIRS yöntemi ile veya perkütan nefrolitotomi ile tedavi edilir. Kanlı idrar üreter taşına bağlı ise endoskopik üreter taşı ameliyatı ve urs ile tedavi edilir.
Kanlı idrar sebebi ultrasonda anlaşılır mı, istanbul’da nerede?
Kanlı idrar şikayeti detaylı kan ve idrar tetkiklerini takiben yapılan üriner sistem ultrasonografi ile araştırılır. Eğer sigara içen bir kişide tekrarlayan mikroskopik kanama ya da makroskobik kanlı idrar mevcutsa, ayırıcı tanı için mutlaka tanısal sistoskopi yapılmalıdır. Kanlı idrar sebebi ultrasonda anlaşılır mı sorusu, ürolojiye başvuran pekçok hasta tarafından üroloji doktoruna sorulmaktadır. Ultrasonda kesin tanı konması mümkün olmadığı durumda abdomen tomografi ve gereken vakalarda abdomen mrı görüntüleme yapılabilir.
Mesane kanseri nedir, İstanbul’da mesane kanseri ameliyatı nerede yapılır?
Mesane kanseri erken teşhis edildiğinde öldürücü bir hastalık değildir, mutlaka üroloji uzmanı tarafından takip gerektirir. Mesane kanseri, idrarda kanama varsa, mutlaka şüphe edilerek tetkiklerle araştırılması gereken kötü huylu bir mesane hastalığıdır. Sigara içen bireylerde idrarda kanama varsa mutlaka tanısal fleksibl sistoskopi yapılarak ayırıcı tanıda mesane kanseri varlığı olup olmadığı ortaya konmalıdır. Mesane kanseri, eğer derine yayılım göstermemişse, patoloji raporu dikkate alınarak her 3 ayda bir ultrasonografi ve tanısal sistoskopi ile takip edilmelidir. İstanbul’da mesane kanseri ameliyatları üroloji uzmanı hekimler tarafından yapılmakta olup Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen de kadın üroloji uzmanı olarak mesane kanseri ameliyatını uygulamaktadır.
Mesane kanseri ameliyatı nedir?
Eğer mesane kanseri tespit edilmişse, hastalığın mesane dokusundaki derinliğine göre gereken tedavi üroloji hekimi tarafından hastaya detaylı anlatılır. Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen de mesane kanseri ameliyatını başarıyla uygulamakta ve pekçok mesane kanseri hastasını takip etmektedir. Her hasta için en uygun mesane kanseri tedavi yöntemine hastayı muayene eden üroloji doktoru ve konsülte eden onkoloji uzmanı karar verir. TUR mesane ameliyatında kesilen dokular patolojiye gönderilerek gelen patoloji raporunda mesane kanseri olup olmadığı açık ve net ortaya konur. Mesane kanseri derine yayılmayan vakalarda bile zaman içerisinde tekrarlayıcı natürde olabilir ve teşhisi takiben ilk yılda her 3 ayda bir düzenli olarak ultrasonografi ve tanısal sistoskopi ile takip gerektirir. İkinci yıldan itibaren halen nüksetmeyen T1 mesane kanseri vakalarında her 6 ayda bir takip düzenine geçilir.
Kanlı idrar şikayetine hangi bölüm bakar?
Kanlı idrar şikayetine hangi bölüm bakar sorusunu Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen şöyle yanıtlıyor: “Kanlı idrar üroloji uzmanı tarafından muayene ve tetkik edilir.” Kanlı idrar yakınması sistit, idrar yolu enfeksiyonu, üreter taşı gibi iyi huylu bir nedene bağlı olabileceği gibi, mesane kanseri, böbrek kanseri, prostat kanseri gibi malign hastalıklara da bağlı olabilir. Burada gereken bilimsel yaklaşım, ayrıntılı tetkik ve muayene sonrasında ayırıcı tanı gereken vakalarda, fleksibl sistoskopi ile tanı konulmasıdır. Kanlı idrar şikayetine yani hematüri problemine üroloji bölümü bakar. Bir kişide kanlı idrar şikayeti varsa, vakit kaybetmeden üroloji doktoruna başvurarak muayene olmalı ve kanlı idrar şikayetinin sebebi aydınlatılmalıdır.
Sistoskopide kanlı idrarın sebebi bulunur mu?
Bayan ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, sistoskopinin kanlı idrar vakalarında altın standart bir yaklaşım olarak tanısal bir işlem olduğunu ve uygulanması gerektiğini aktarıyor. Sistoskopide hematürinin, kanlı idrarın sebebi bulunur ve eğer mesane tümörüne bağlı olarak ortaya çıkmışsa, hastanın genel durumuna ve mevcut tetkiklerine göre mesane TUR ameliyatına karar verilerek mesane tümörünün tedavisi yapılır.
Böbrek taşına ne iyi gelir?
Böbrekte taş üretiminin ilerlemesini durdurmak için tespit anında günlük sıvı tüketiminin arttırılması, oksalat içeren gıda tüketiminin azaltılması ve taş hastalığı konusunda hastanın ayrıntılı bilgilendirilmesi sağlanmalıdır. Kanlı idrar vakalarının önemli bir kısmı, böbrek taşı hastalığına bağlıdır. Böbrek taşına ne iyi gelir sorusu, taş hastalığından muzdarip hastalar tarafından sıklıkla araştırılan bir konudur. Böbrek taşı saptanınca, hemen üroloji bölümüne başvurarak taş rekürensini önlemeye yönelik ilaç tedavisi başlanmalıdır. Tam taşsızlık oranının elde edilmesi için deneyimli bir üroloji ekibinin takibine girmeli ve böbrek taşı açısından üroloji kontrolleri ihmal edilememelidir.
Böbrek taşı ameliyatı İstanbul
Böbrek taşı ameliyatı İstanbul’da nerede yapılır sorusu ve böbrek taşı tedaisi nasıl olur sorusu pekçok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, bayan ürolog olarak böbrek taşı ameliyatlarını İstanbul’da başarıyla yapmaktadır.
İdrarda yanma neye bağlıdır?
İdrarda yanma neye bağlıdır sorusu çok merak edilen bir durumdur. Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, üroloji uzmanı olarak idrarda yanmanın sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, sistit, kronik vajinit ve üretrite bağlı olabileceği gibi erkek hastalarda prostatite bağlı olabileceğini ifade ediyor. Mesanenin patolojik hastalıkları, yapısal bozuklukları, idrar yoluna sonda takılması gibi enstrümantasyon öyküsü olan hastalarda da idrar yanması sık görülür.
Balayı sistiti nedir?
Balayı sistiti, yeni evlenen kadınlarda evliliğin ilk üç ayında %70 ile %75 oranında görülen sık tekrarlayan bir non komplike alt üriner sistem enfeksiyonudur. Ultrasonografi ile mesanede tümör varsa bile, düşük ihtimal de olsa, kanlı idrarın yüzeyel bir mesane tümörü lezyonuna bağlı olabileceği akılda bulundurulmalı ve ayırıcı tanı için fleksibl sistoskopi yapılmalıdır.Balayı sistiti, sigara içmekte olan 30 yaş ve üzeri kadın hastalarda idrar tahlili ve kültürünü takiben en az bir kez üroloji doktoru tarafından urogenital muayene yapılması gereğini gösterir. Kanlı idrarın sebebinin mesane ultrasonografisi ile tetkik edilip net olarak ortaya konması gerekir.
Sık idrar yolu iltihabı geçirenler ne yapmalı?
Sık idrar yolu iltihabı tetkiklerle sebebi bulunamadıysa, mutlaka tanısal sistoskopi ameliyatı ile detaylı araştırma gerektirir. Sık idrar yolu iltihabı geçiren kişilerde, mesanede kronik enfeksiyon hasarına bağlı değişiklikler meydana gelebileceğinden kanamalı idrar sık tekrarlayabilir. Bu konuda önerilen lokal anestezi altında fleksibl sistoskopi ile teşhis konması ve sık üriner sistem enfeksiyonunun altta yatan sebebi ortaya çıkarılmalıdır.İstanbul’da sık idrar yolu geçiren hastalarını da tedavi eden kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, sebebe yönelik tedavi yapılması gerektiğini, bazı vakalarda tanısal sistoskopi yapılmasının uygun olduğunu aktarıyor.